Fogszabályozás

Hollywoodi mosolyt" kevés ember tudhat magáénak. Ehhez hozzátartozik a szép, szabályos fogazat. A mai modern fogszabályozás lehetővé tette, hogy a tökéletes mosolyról szőtt álmok valóra váljanak. Az állkapocs rendellenes helyzetét kezelik fogszabályozáskor, amely fontos szereppel bír a jó harapás és tiszta beszéd kialakulásában. Torlódott fogak avagy rossz harapás okozta problémákra is megoldást biztosít. Eltérő időtartama van egy fogszabályozó folyamatnak átlagosan 1,5-3 évig tart. Egy picit riasztónak tűnik ez a szám első olvasatra, de a végeredmény mindenkit kárpótol.

 

Felnőtt kezelés

Ma már elsősorban a Damon rendszernek köszönhetően nem jelent problémát a felnőttkori kezelés, bármilyen életkorban elvégezhető a fogszabályozás. Sohasem késő belevágni a kezelésbe olyan esetekben, ahol ez gyermekkorban nem történt meg, annak érdekében, hogy a gyönyörű mosoly, a fogak tisztíthatósága, az egészséges harapás és az állkapocsízület funkciója biztosított legyen.

lágy erejű fogszabályozás (Damon technika) biztosítja számunkra a lehetőséget ahhoz, hogy minden eltérést ugyanolyan elvek szerint, ahogy gyermekkorban, kompromisszumok nélkül kezelhessünk, mind az arcesztétikai, mind a funkcionális tényezőket teljes mértékben figyelembe véve, ráadásul mindezt a hagyományos készülékeknél rövidebb kezelési idővel. Sőt, a finom erők miatt a már fogágy-betegséggel kezelt páciensek fogszabályozása is lehetséges, természetesen ilyen esetben a fogágy kezelésnek a fogszabályozás előtt meg kell történnie, valamint a fogszabályozás során folyamatos fogágy kontrollra és tökéletes szájhigiéniára van szükség.

Felnőtt korban bizonyos állcsont eltéréseknél a fogszabályozás mellett csak állcsont-műtéttel biztosítható a tökéletes eredmény. Rendelőnkben nagy tapasztalattal, kiváló szájsebész kollégákkal együtt dolgozva végzünk ilyen kombinált kezeléseket. A Damon technikával és fogszabályozási mini-csavarok használatával az állcsont-műtétes esetek egy jelentős hányada kezelhető műtét nélkül.

fix fogszabályozó készülékek a technológiai fejlődéssel egyre komfortosabbak, a láthatatlan technológiák pedig biztosítják, hogy a kezelés a külső szemlélő számára észrevétlen marad. Pácienseink számára bármilyen életkorban és bármilyen fogszabályozási eltérésnél biztosítani tudjuk a gyönyörű mosolyt és az egészséges rágószervet.

 

Fix készülékek típusai

Működési elv szerint, függetlenül attól, hogy fém vagy esztétikus, illetve a fogak külső vagy belső felszínére kerül felragasztásra, kétféle rögzített fogszabályozó készüléket különböztetünk meg.

A hagyományos elven működő készülékeknél a bracketekbe ún. elasztikus gumiligatúrával, gumikarikával kerül bekötésre az ív. Ezzel az a probléma, hogy nagy a súrlódás az ív és a gumikarika között, emiatt nagy erők szükségesek ahhoz, hogy a kívánt fogelmozdulások megtörténjenek, magyarul nagy erőkkel kell mozgatni a fogakat. Emiatt a megszokás is nehezebb és minden ívcsere után vagy nagyobb fogmozgatások során fájnak a fogak. Ráadásul már kisfokú torlódásnál is fogat kell húzni, mert a nagy erők miatt a frontfogak/metszőfogak kontrollálatlanul dőlnének kifelé húzás nélkül, viszont így a foghúzások után a rés-zárások során az eredetileg normál helyen elhelyezkedő frontfogak hátrafelé mozdulnak, ami a középarc beesését és az ajkak elvékonyodását vonja maga után, így arcesztétikailag kifejezetten káros lehet. Ráadásul felnőtt korban, amikor már nincs növekedés a szervezetben a harapás megfelelő beállításához, is foga(ka)t kell húzni vagy állcsontműtét állcsontműtét szükséges a fogszabályozó kezelés mellett. Általánosságban elmondható az ilyen készülékekkel történő fogszabályozásról, hogy a legtöbbször kifejezetten kényelmetlenséggel / fájdalommal jár a készülék viselése, hosszabb a kezelési idő, és rendkívül sok a foghúzásos eset – ami akár négy teljesen egészséges kisőrlőfog eltávolítását is jelentheti – és bár a fogakat szépen be lehet egymás mellé állítani, de az arcesztétikai változás minimális vagy egyáltalán nincs.

Az önzáró vagy más néven önligírozó elven működő készülékeknél a bracketek úgy vannak kialakítva, hogy reteszszerűen / ajtószerűen nyithatóak és csukhatóak, így nincs szükség elasztikus gumiligatúrára. Mivel így sokkal kisebb a súrlódás, sokkal kisebb erőhatások szükségesek a fogak mozgatásához.

Az önzáró / önligírozó rendszerek között megkülönböztetünk aktív és passzív elven működőt. Az aktív bracketeknél az önzáró rész klipsz elven működik, azaz a kezelés bizonyos fázisaiban, bizonyos íveknél erőt fejt ki az ívre, így az erőleadás nagyjából a hagyományos fix készülékek és a passzív önzáró bracketek között van.

A passzív önligírozó technikák között a legfejlettebb a Damon rendszer, amely rendelőnk fő profilja.

 

Láthatatlan fogszabályozás

Az elmúlt években a különböző láthatatlan fogszabályozó technológiák egyre inkább teret hódítanak az egész világon, mivel az igény egyre nagyobb a mások által nem látható és így nem észrevehető fogszabályozó készülékekre.

Az egyik nagy csoportjuk a fogak belső oldalára ragasztott ún. lingual fix készülékek, vagy más néven nyelv felöli rögzített fogszabályozó készülékek, amelyeken belül is többfajta készülék és kezelési elv létezik. Közülük a legfejlettebb rendszer az Incognito, amelyet rendelőnkben is alkalmazunk.

A másik nagy csoportjuk a kivehető, csak a fogakra kiterjedő, ezáltal komfortos a ligner, vagy más néven mélyhúzott sín típusú fogszabályozó készülékek, amelyeknek szintén több fajtája létezik. Az első számú rendszer ezek közül az Invisalign: a rendelőben ezzel végezzük az ilyen típusú kezeléseket.

Dr. Csiki Péter az egyik legtapasztaltabb orvos a fogszabályozás ezen területén, több mint 10 éve alkalmaz praxisában láthatatlan fogszabályozó készülékeket.

 

Forrás: Dr. Csiki Péter