A gyökérkezelés (endodonciai kezelés)

A fogat ivülről befele haldva zománc, dentiv végül pedig a pula alkotja. A pulpa, magyarul fogbél a legbelső réteg, melyet főként erek és idegek alkotnak.

A fogbél külső ingerek hatására (szuvasodás, baleseti sérülés, kémiai, hőinger) begyulladhat, elhalhat. A gyullgadás kezdeti fázisban az irritáló tényező kiiktatásával meggyógyítható. Azonban hosszabb ideig fennálva visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, mely a fogbél elhalásához vezethet. Ezt a folyamatot általában komoly fájdalom kíséri, azonban esetenként teljesen észrevehetet- lenül is végbemehet. Nem is olyan régen ilyen esetben a fog eltávolítása volt az egyedüli megoldás, manapság ez egy gyökérkezeléssel megoldható.

 

 A pulpa a gyökér csúcsán keresztül összeköttetésben van az őt körülvevő csonttal, ahova szintén ráterjedhet a gyulladás. Ezt megelőzendő kell az elhalt, vagy még csak begyulladt pulpájú fogat gyökérkezelni.

A gyökérkezelés érzéstelenítésben történik, hogy a hírhedten fájdalmas kezelésből a páciens semit, vagy csak enyhe kellemetlenséget érezzen. A kezelés során az esetleg szuvas részek eltávolítása után a fogbél megnyitásra steril körülmények között, kofferdam izolációban kerül sor. Ezzel elkerülve, hogy a szájüregben élő több millió bakterium ne rontsák a beavatkozás sikerességét. Ekkor kerülhet sor a gyökércsatornák feltárására. Az összes csatorna (fogaktól függően lehet 1-2-3, ritábban 4 vagy több) megtalálása és annak lefutásának ismerete nélkülözhetetlen feltétele a sikerességnek. Kilinikánkon a hétköznapi gyakorlatban elterjedt 2 dimenziós röntgen felül 3 dimenziós cone beam ct is rendelkezésre áll, mely a sugárterhetés csökkentése érdekében akár csak egy fogra is korlátozható.

A nagy felbontású 3D röntgen alapján semmilyen részlet nem kerülhet elrejtésre.

A fog gyökerének hossza nem csak a képalkotó eljárásokkal, hanem speciális elektronikus műszerrel (apex lokátor) kerül meghatározásra. A gyökércsatornák preparálásában a kézi eszközök mellett a legmodernebb gépi endomotor (sirona) is rendelkezésre áll, mely folyamatos visszajelzést ad a gyökércsúcstól viszonyatott távolságában. Ez a gyökérkezelés egyik sarokpontja, ugyanis a rövid vagy túl hosszú gyökértömés szintén problémát okozhat és a sikertelenséghez vezethet.
A gépi eszköz nem csak a fogorvos munkáját könnyíti meg, de a kezelési időt is jelentősen megrövidíti a páciensek nagy örömére. A csatornák mechanikai tisztítása mellett kémiai fertőtlenítésre is sor kerül. Sőt kilnikánkon a legújabb lézeres gyökércsatorna fertőtlentésre is lehetőség van. A sterilizáláson felül, softlaser hatása révén a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja.

Szükség esetén egy vagy több alkalommal egy hetes gyógyszeres (Ca(OH)2) dal történő lezárásra kerül sor a gyulladás csökkentése és a fertőtlenítés céljából. Végül pedig egy teljesen szövetbarát annyaggal, guttaperchával kerül letömésre a gyökér. A fog a hiányzó szövet méretétől függően töméssel, betéttel, csapos megerősítéssel, koronával látható el.

Miért szükséges a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés nélkül a pulpakamrában/gyökércsatornában lévő baktériumok elkezdik lebontani a pulpa szövetét. Ilyenkor olyan bomlástermékek szaporodnak fel, amelyek pl. melegben tágulnának, de a szűk helyen nem tudnak, és így érzékenységet, fájdalmat okoznak. A baktériumok károsító hatása nem korlátozódik kizárólag a pulpára. A gyökércsúcs végén levő nyíláson keresztül kijutnak a foggyökér körüli szövetekbe, és ott gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ezért nagyon fontos az idejében elvégzett gyökérkezelés.

A gyökérkezelés sokszor a legnehezebb fogorvosi feladatok egyike. Türelmet, pontosságot, precíz eszközöket, és sok időt igényel.

Gyökérkezelt fogak helyreállítás lehetőségei:
• Tömés
• Üvegszálas megerősítés
• Onlay
• Korona