Implantáció

Egy foghúzás mindenki számára, felkavaró megrázó élmény. Ami teljes mértékben érthető is, mivel mosolyunkat egyfajta csorba éri. Hagyományos fogpótlás nem minden esetben nyújt megfelelő esztétikai eredményt. Ezekben az esetekben a fogászati implantátum jelenthet végleges és látványos eredményt. A fogászati implantátumok nagy tisztaságó titánból készült csavarok melyeket elvesztett fogak, foggyökerek helyére ültetjük az állcsontba. A változó csontosodási idő (osseointegratio) eltelte után az implantátumok mint műfoggyökerek szolgálnak a fogpótlás rögzítésére és közvetíti a rágónyomást az állcsontra a foghoz hasonlóan.
A szervezetbe csak olyan szövetbarát anyagok helyezhetőek be, amelyek semmiféle károsodást nem okoznak, a szövetek jól viselik, s nem lökődnek ki. Ezen anyagok közül a fizikai tulajdonságokat is figyelembe véve a titánt és az alumínium-oxid kerámiát alkalmazzák a fogászatban. A fogászati implantátumok leggyakrabban henger vagy csavar alakúak, 2,8-6,0 mm átmérőjűek, 7,0-21 mm hosszúak.

Miért előnyös az implantációs fogpótlás?

• Nem szükséges ép fogakra lecsiszolása
• Rögzített fogpótlás készíthető (sok esetben a sokak számára öregséget jelentő kivehető fogpótlás    mellőzhetővé válik)
• Teljes fogatlanság esetén a kivehető fogpótlás rögzíti, nem mozog, nem billeg
• Elkerülhető a fogatlan állcsontrész sorvadása (az állcsont hajlamos felszívódásra fogak elvesztése után rágónyomás hiányában)
• Természetes foghoz hasonló érzést kelt a rágást
• Javítja a beszédet
• Komfortérzést biztosít (elkerülhető a részleges kivető fogpótlás készítése)
• Előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját


Ki alkalmas implantációs kezelésre?

Minden olyan felnőtt, egészséges ember kaphat implantátumot, akinél nem áll fenn az ellenjavallatok (kontraindikációk) valamelyike, amelyek a következők lehetnek:

• növekedésben lévő gyerekeknél nem alkalmazható (18 alatt)
• súlyos szívbetegség,
• súlyos anyagcserebetegség
• bizonyos daganatos megbetegedés,
• alkohol és drogfüggőség,
• elhanyagolt szájhigiénia esetén (helyreállítása után elvégezhető a műtét),
• erős dohányzás (elvégezhető, de lassúbb a sebgyógyulás   és nagyobb a befertőződés és     komplikációk veszélye)
• vérzékenységi zavarok

Milyen esetekben alkalmazható implantátum?

Egy fog hiány esetébennem szükséges lecsiszolnunk két szomszédos egészséges fogat hídpótláshoz, hanem egy implantátum beültetésével majd arra egy korona rögzítésével orvosolható a foghiány.                            


Sorvégi foghiány(ok) esetében hátsó pillérfog hiányában rögzített pótlást (híd) nem készthető viszont minimálisan két darab implantátum beültetésével már elvégezhető.                                        

Teljes foghiány esetében: ilyen esetben a páciens valamennyi foga hiányzik és csak teljes kivehető fogpótlás készíthető                                  

1) 2-4 implantátumot helyezünk az állcsontba, és ezek fogják helyen tartani a kivehető fogpótlást. Ez jelentős életminőség javulást hoz a páciensnek, hiszen nagyon stabilitású lesz a fogsora, rágása biztosabbá válik és a beszédben is kiválóan tudja használni.

2) több, 8-10 implantátum elhelyezésével teljes rögzített pótlás (körhíd) készíthető, amely mind esztétikailag, mind funkcionálisan közel egyenértékű a természetes fogakkal. 

 Mennyi ideig marad meg az implantátum?

Megfelelő szájhigiénia, gondosan kivitelezett fogpótlás és rendszeres ellenőrzés esetén azt lehet mondani, hogy az implantátum élettartama megegyezik a szomszédos fogak élettartamával. Mivel a fogpótlások (koronák, hidak) napi 24 órás igénybevételnek vannak kitéve, 10-15 év elteltével célszerű ezeket kicserélni, de az implantátumot nem kell eltávolítani, az tovább funkcionál.

 Hogyan történik az implantátum behelyezése?

Implantációs fogpótlás készítése egy nagyon fontos, körültekintő csapatmunkát igényel. A páciens általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről való tájékozódás után, először a fogpótlást készítő fogorvos megtervezi az elkészítendő fogművet, s a dento-alveolaris szájsebésszel (implantológus) közösen tanulmányi gipszminta, röntgenfelvétel, szükség esetén speciális vizsgálatok és alapos fogászati vizsgálat után megtervezik az implantátum helyét (szerencsés, ha az implantológus és a fogpótlást végző személy ugyanaz). Ezután a beteget pontosan tájékoztatják a kezelésről. Miután a páciens beleegyezik a kezelésbe, a dento-alveolaris szájsebész elhelyezi a csontban az implantátumot, szükség esetén alkalmassá teszi a területet implantátum befogadására (arcüreg feltöltés, gyulladások megszüntetése, csontpótlás). Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bentfekvésre. Fontos hogy az implantációban jártas specialista végezze az implantátum behelyezését a csontba. A nyálkahártya-seb összevarrása után az implantátum 6 HÉTTŐL- hónapig gyógyul, ezen idő alatt az implantátumra ránő a csont (osseointegratio) és ez által rögzül – „becsontosodik”. A műtét után kisebb duzzanat, elszíneződés előfordulhat, de ez átmeneti. Nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. A gyógyulás ideje alatt ideiglenes pótlás viselhető. Természetesen a megfelelő ellenőrzéseket a gyógyulási idő alatt is el kell végezni. A gyógyulás után kis metszést kell végezni az implantátum feletti nyálkahártyán, hogy a gyógyulási csavart eltávolítsuk, s helyére ún. ínyformázó csavart lehessen helyezni. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mester elkészíti a megtervezett fogpótlást. A fogmű szájba helyezése után a rendszeres kontrollra, ellenőrzésre szükség van (kb. 5-6 havonta), hogy a páciens „felhőtlenül” élvezhesse az „új” fogait.

Mi a teendő műtét előtt?

Minden betegségről, allergiáról és gyógyszerfogyasztásról tájékoztassa kezelőorvosát.
A műtét előtt a szokásos módon egyen, ne éhgyomorra érkezzen a műtétre.
Rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be, amit egyeztetett a műtétet végző orvossal.
Hozzon magával kísérőt (műtét után nem javasolt az autóvezetés).


Mi a teendő műtét után?

Műtét után ne vezessen gépjárművet (a helyi érzéstelenítő hatása, hogy lassítja a reflexeket)
A műtéti területre tegyen kívülről hideg borogatást.
Szükség esetén vegyen be fájdalomcsillapítót.
A javasolt gyógyszereket vegye be.
Ne egyen addig, míg az érzéstelenítő hatása tart.
A műtét napján alkoholt, kávét ne fogyasszon, ne dohányozzon.
2 napig ne fogyasszon tejterméket.
Tartsa be az orvosa utasításait.
X. Mi a teendő az elkészült fogpótlás után?
Fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A fogmű jellegétől függően szükség lehet speciális eszközök (pl.: fogköztisztító kefe, fogselyem, superfloss) használatára. A fogpótlás szájba helyezése után a fogorvos vagy a dentálhigiénikus megmutatja és elmagyarázza a helyes fogmosási technikát.
A fogpótlás minél hosszabbtávú működése érdekében 5-10 havonta ellenőrzésen kell megjelenni a fogorvosánál vagy a dentálhigiénikusnál.
Az implantációs fogpótlás sikere nagymértékben függ a pácienstől. Az orvosi team felelőssége elsősorban a fogmű elkészítéséig terjed, utána a „karbantartás”-ért a páciens a felelős.
Bármilyen egyéb kérdés merül fel, szívesen válaszolunk kérdéseire.