Innovatív röntgen és CT

 

 

Ahhoz, hogy egy pácienst kezelése megfelelően megtörténhessen, kulcsfontosságú szerepe a beavatkozás anatómia kockázatait felmérni mint: az állcsont állapát, tömörségét, idegpályák elhelyezkedését.

komputertomográfia (TomographyCT vagy CAT)

A CT a hagyományos röntgen átvilágítási technika továbbfejlesztése. A tomográfiás felvételkor vékony, síkszerű röntgensugár-nyalábbal világítják át a vizsgált területet. A hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információ-gazdagabb képet nyújt, harántmetszeti formában. A modern CT berendezések egy körülfordulás alatt egyszerre több (akár 128) szeletet térképeznek fel, és egy vizsgálat a szükséges számítások elvégzésével együtt néhány perc alatt elvégezhető.

CBCT azaz Digitális Volumentomográfia egy speciális, háromdimenziós digitális röntgen leképezési módszer, melyet a fogászat, a szájsebészet és implantológia, fogszabályozás, endodoncia, parodontológia területén dolgozó szakemberek elvárásainak figyelembe vételévelaz alsó-felső állcsont és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki, de kiválóan alkalmazható a fül-orr-gégészeti problémák feltárásához, vizsgálathoz egyaránt. Sugárzási dózis e-fajta felvételek esetén rendkívül alacsony 68 µSv egy hagyományos CT felvétel 1200-1300 µSv értékek között mozog.

 

 Fogászati implantátum beültetés

Az fogászati implantátum napjaink legmodernebb és egyben végleges fogpótlási módszere. Teljesen természetes hatást kelt, és alkalmazása nem igényli a szomszédos fogak koronáinak preparálását, roncsolását.

 Az eljárás során titán vagy cirkón szerkezetet ültetnek be az állcsontba a korábbi fog helyére.

 Amennyiben valakinek nincs elegendő csontkínálat lehetőség van  csontpótlásra mely egy speciális típusa a sinus lift. Az implantátumra építik fel a koronát, mely teljesen mértékben természetes hatást kelt. Az eddig használt foghiánypótló megoldások közül egy sem keltett ekkora népszerűséget esztétikai téren.

Csontkeménység mérésére sem okoz problémát a CBCT-nek, illetve a fogászati implantátum tervezett helyéről 3 dimenzióban tizedmilliméter pontosságú távolságmérést biztosít. Ezáltal az ideg-pályákat véletlenül sem érintve, minimális kockázattal megtervezhető a fogászati implantátum beültetésének legideálisabb helye, iránya, valamint az implantátum mérete. 

 

Fogászati góckutatás

Háromdimenziós leképzése révén a CT-felvétel a legideálisabb eszköz a fogak gyökerei között kialakult olyan kóros elváltozások biztos diagnosztizálására, melyek például hajhullást vagy test szerte több ízületre kiterjedő ízületi gyulladást okoznak. Sok esetben hagyományos röntgentechnológiával ezek nem, vagy csak esetlegesen lehetne felderíteni, mivel az elkészített röntgenfelvételen a kóros elváltozás képét a fog gyökere/gyökerei elfedik.

 

Problémás bölcsesség-fog

A bölcsességfogak növekedésük során gyulladást okozhatnak például hely hiány esetén torlódást. Emiatt csorbul a  fogív, a fogak öntisztulása az érintkező felszíneken lecsökken, aminek a következménye fogszuvasodás lesz. Ezért ajánljuk e-probléma megszüntetését még időben. Azaz a bölcsességfogak eltávolítását.

A 3D CBCT professzionális háromdimenziós képet nyújt a fogíny alatt megbúvó bölcsességfog méretéről, térbeli elhelyezkedéséről, például az ér és idegeket tartalmazó csatorna távolságáról az eltávolítandó fog gyökerétől.


 TMI

 A TMI (Temporo Mandibularis Ízület) az állkapocsízület az egyik legfontosabb ízület az emberi szervezetben. Létfontosságú szerepe van a rágás és nyelés illetve a kommunikáció során.

Az állkapocsízület csontfelszínén megjelenő degeneratív elváltozások alapos vizsgálata illetve a harapás (okklúzió) révén az ízületi fejecs helyzetének a vizsgálatára a 3D CBCT biztosít lehetőséget. Ellentétben a  hagyományos CT-kel sokkal nagyobb felbontás és kisebb sugárterhelés révén.