Mosolyesztétika

A szép, szabályos fogak összességében alkotják a mosolyt. Nem elég ha szépek a fogak, de azok egymáshoz, illetve az arc egészéhez is megfelelően kell hogy illeszkedjenek. Ezek kielemzésében, korrekciójában szabályrendszerek segítenek. A megfelelő mosoly kiemeli az arc előnyös vonásait és elfedi, elvonja a figyelmet az előnytelen tulajdonságokról. A fogak formájának illeszkedniük kell a páciens arcának  karakteréhez, formájához. Pl.: kerek arcformához lekerekítettebb formák passzolnak. Teltebb páciensnek a kerek formák enyhíthetőek egy hosszúkásabb formarendszerű fogakkal. A hegyes, éles szemfogak erőszakos, domináns karaktert kölcsönöznek a páciens számára. Ezek lekerekítése, főleg hölgyek esetében barátságosabb megjelenést nyújt. A mosoly akkor illeszkedik megfelelően az archoz, ha a horizontális vonalak rendszerébe illeszkedjen, azaz a szemeket (pupillákat) és ajakzugokat- összekötő vonalakkal párhuzamos legyen a fogak éle által meghatározott sík. Másik kiemelkedően fontos, hogy a felső frontfogak által meghatározott ív, azaz a mosolyvonal lefutása kövesse széles mosolygáskor az alsó ajak vonalát. A fiatalos fogakra jellemző éli csipkézettséggel, vagy a világosabb fogazattal, a páciens is fiatalabbnak tűnhet. Természetesen mindezekkel óvatosan kell bánni, mert az arckarakterhez, életkorhoz nem passzoló mosollyal mesterséges, művi hatást, diszharmóniát érhetünk el.

Beszéd közben mennyi válik láthatóvá a fogakból az kortól is függ, fiatalabb korban több látszik de a kor előrehaladtéval a  lágyrészek megereszkedésével ez csökken.

Esetenként az íny is láthatóvá válhat, mely kedvezőtlen ínymosoly megjelenését hozhatja létre. A felső ajkak botox kezelésével ez kezelhető, javítható a mosoly esztétikája.

 

 

Az esztétikai fogászat nem egy különálló ága a fogászatnak, hanem egy szemlélet. A beavatkozások során a fogorvos a természeteshez nagyban hasonlatos restaurációkat hoz létre, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszín) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez a fogorvos részéről sokkal több idő ráfordítást, speciális technikák és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követeli meg.

Megőrizve a fogak funkcionális, mechanikai és biológiai egységét, ez a minimálinvazív beavatkozás lényege.

Ehhez a kezelések során Loupe (mikroszkópos szemüveg) használata nélkülözhetetlen, hogy a többszörös nagyítás révén fölöslegesen a legkisebb fogszövet se kerüljön föláldozásra. Klinikánkon a piacon elérhető legjobb optikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkező lítium diszilikát anyagú E.max héjakat készítünk. Így nem csak esztétikus mosolya lesz a páciensnek, de a több foganyag miatt tartósabb eredmény produkálható.