Parodontológia - Fogágybetegségek kezelése

 

     Gyulladt íny                                                            Egészséges fogíny

 

A fogágy a fogínyből és a fog tartószerkezetéből áll. Az egészséges fogíny nem vérzik, feszes és rózsaszín. Az ínygyulladás első jeleként ínyvérzés léphet fel erősebb nyomás hatására fogmosáskor akár evéskor. Fogágybetegségek kialakulásában számos tényező játszik szerepet vagy befolyásolhatja azt. Lehet örökletes, szerzett, külső környezeti és egyéb irritáló tényezők által kiváltott. Örökletes fogágybetegség során a parodontium természetes védekező mechanizmusa csökkent így képtelen védekezni bizonyos gyulladást előidéző baktériumok ellen. A szerzett okok közé tartozik a fogakon felhalmozódó lepedékben lévő baktériumok által kiváltott gyulladás. Mely elsősorban egy fájdalommentes és jelentéktelennek tűnő ínygyulladás  kialakulásához vezet. Súlyosabb körülmények között kiváltja a fog tartószerkezetének krónikus gyulladását ami végül a fogak meglazulásához, súlyosabb esetekben elvesztéséhez vezethet. Külső környezeti tényezők közé tartoznak a gyógyszerek és bizonyos vegyszerek által előidézett gyulladások és egyéb irritáló tényezőkként például a rosszul illeszkedő töméseket és fogpótlásokat említenénk meg.

 

 
Kezelések

A legjobb és legolcsóbb megoldás a megelőzés (prevenció), amire rendelőnkben különösen nagy hangsúlyt fektetünk. Sajnos, a legalaposabb szájápolás mellett is képződik fogkő a fogakon, így különösen fontos, hogy legalább 6 havonta vegyen részt szájhigiénés kezelésen, mely egyben kontroll is.

A fogakat a rájuk rakódott lepedéktől és fogkőtől szájhigiénés kezelés alkalmával kézi műszerekkel, illetve ultrahangos depurátorral megtisztítjuk az íny feletti részt, a fogakon lévő elszíneződéseket pedig homokfúvóval távolítjuk el, majd a fogakat átpolírozzuk és szükség esetén illetve segítséget adunk abban is, hogy Ön megtanulja fogait helyesen tisztán tartani. Előrehaladtabb esetekben már kialakultnak tasakok melyből zárt kürett alkalmával speciális eszközökkel távolítjuk el a gyulladt szöveteket, mélyebb tasakok (>6mm) esetén műtéti tisztításra, nyílt kürettre van szükség. Ezekben az esetekben az íny visszahúzódása várhatóan minimális.